Föredrag om Arktis

”Håller Kina och Ryssland på att ockupera Arktis och Ryssland ta herraväldet över Östersjön”

Föredrag av Knut-Olav Drivenes

Den 16 februari höll den tidigare norske försvarsattachén Knut Olav Driveness ett intresseväckande föredrag under rubriken ”Håller Kina och Ryssland på att ockupera Arktis och Ryssland ta herraväldet över Östersjön”.

Vi har ett Europa som är mer och mer beroende av rysk energi, särskilt gas, men även olja och ett Kina som är intresserad av och beroende av mineraler från Nordkalotten. Med den snabba och betydande utvecklingen som händer i samband med prospektering och utvidgning av mineraler, olja och gas i det här området vävs energi- industri-, landsbygds och miljöpolitik direkt in i utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitik. Samtidigt konstaterar Ryssland att Barentsregionen är Europas rikaste region på naturresurser och vill ha starkare ställning i Arktis och stärka sin position i området.

För att skydda området  etablerar Ryssland flera nya baser i Arktis och landet har mer än 100 nya nukleära robotar i vattnen kring Arktis, armén har utrustats med ett nytt vinteruniformsystem som klarar temperaturer ner till -50 grader Celsius. Nya helikoptrar för Arktis kyla samt transportsystem för Arktis har anskaffats. 

Sedan 2012 har Ryssland och Kina ingått ekonomiskt samarbete som sammanfattningsvis omsluter mer än 695 miljarder dollar. Syftet med avtalen är att skapa en mer rättvis världsordning, enligt Kinas premiärminister Li Keqiang och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

Båda länderna är fast beslutna att utveckla en evig vänskap och tillsammans försvara fred och stabilitet i regionen och i världen enligt Li Keqiang.

Kina har bygt 11 nya hamnar längs kusten i Indiska oceanen och etablerar flera baser i Arktis inklusive Grönland och Canada. Kina har också undertecknat ett frihandelsavtal med Island som det första landet i Europa.

Kina söker även global dominans i produktion av mineral eller mineralgrupp. Jfr bild enligt nedan. Detta har bl.a. resulterat att världsmarknadspriset för järnmalm och solpaneler genom statliga subventioner dumpats så att europeiska leverantörer har tvingats avskeda personal i stor uppfattning.

En oroväckande utveckling tecknades av vårt närområde.